Leestijd: 3 minuten

Het beeld van volle voetbalveldjes met spelende kinderen is aan het vervagen en kinderen zitten steeds meer achter een beeldscherm. Zo speelt één op de zeven kinderen nooit meer buiten, volgens onderzoek van Jantje Beton. Het buitenspelen in corona tijd gebeurt ook weinig. En dat is een probleem. Het is namelijk hartstikke gezond voor kinderen om de buitenlucht in te gaan. Het versterkt de weerstand, verbetert de motoriek, helpt bij het aanleren van sociale vaardigheden en ga zo maar door. Gelukkig zijn er simpele oplossingen voor dit probleem. Met deze tips wordt het voor iedereen een stukje gemakkelijker om naar buiten te gaan!

Leestijd: 3 minuten

buitenspelen in corona tijd

Beeld: Scopo Atletico

 

Tip 1: Ga samen buitenspelen in corona tijd

Voor kinderen kan het een goed zetje in de rug zijn wanneer een ouder meegaat naar buiten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Een balletje trappen, richting het speelpleintje in de buurt of simpelweg een stukje wandelen. Wandelen valt misschien niet altijd zo in de smaak bij kinderen, maar met uitzicht op een picknick of met verstoppertje tijdens het lopen wordt het al een stuk interessanter. Daarnaast hebben niet alleen kinderen beweging nodig, ook voor een ouder is bewegen in de frisse lucht erg goed. Een win-winsituatie!

 

Tip 2: Spreek samen af

Maak een groepsapp aan met meerdere ouders uit de buurt. Vraag wie er zin heeft om naar het speelpleintje te komen. Zo kan je kind met anderen spelen en worden zijn sociale contacten uitgebreid. Het probleem dat steeds minder kinderen buitenspelen versterkt zichzelf: hoe minder kinderen er buiten zijn om mee te spelen, hoe minder leuk het is om zelfstandig naar buiten te gaan als kind!

 

Tip 3: Probeer eens wat nieuws

In Nederland is voetbal de populairste sport en iedereen kent het spelletje wel. Maar natuurlijk is er nog veel meer te doen! Probeer eens een andere sport tijdens het buitenspelen. Haal de badmintonrackets voor op de camping eens van zolder bijvoorbeeld! Sporten verbetert de motoriek van kinderen, maar leert kinderen ook omgaan met zowel winnen als verliezen, en het ontwikkelen van doorzettingsvermogen.

 

Tip 4: Gebruik het weer

Op een winderige Hollandse dag zien ouders vaak minder mogelijkheden voor de kinderen om naar buiten te gaan. Maar niets is minder waar. Juist in verschillende weersomstandigheden spelen zorgt voor nieuwe ervaringen. Met een stuk touw en een plastic zak heb je in een paar minuten een prachtige vlieger. In plaats van een excuus om niet naar buiten te gaan, is het dus alleen maar een mooie kans!

 

Tip 5: Weet wat jouw kind leuk vindt

In verschillende levensfases vinden kinderen verschillende activiteiten leuk om te doen. Maar wat is nou echt interessant per leeftijdscategorie?

Kleuters: Zand, water, klei en vrij bewegen. Dan is het kind al snel gelukkig. Het plezier ligt echt bij het bewegen. Het ruimtelijk inzicht begint zich goed te ontwikkelen tijdens het spelen. Speelgoed waar zij zich snel mee vermaken zijn de schommel, het klimrek, op de fiets of step. Maar daarnaast kan priegelen met takken en steentjes in een zandbak ook hartstikke leuk zijn!

6-9 jarigen: Het buitenspelen in corona tijd met leeftijdsgenootjes wordt steeds belangrijker voor de emotionele ontwikkeling. Er wordt een zelfbeeld gecreëerd door zich te meten met anderen. Wie is sneller, sterker of beter? Daarnaast leren zij ook veel van het samen spelen. Ze zijn genoodzaakt om dingen te overleggen of ruzietjes op te lossen. Speelgoed waar de kinderen in deze leeftijdscategorie goed mee uit de voeten kunnen: (voet)ballen, trampoline springen, het springtouw, skeelers en klauteren in het klimrek. Of lekker in de boom natuurlijk!

9-12 jarigen: In deze leeftijdsfase gaan de kinderen de uitdaging aan. Het geeft een kick als zij merken dat iets moeilijk of eng is. In deze fase staat de hand-oog coördinatie centraal. Dit wordt goed getraind door verschillende balspellen bijvoorbeeld. Nieuwe dingen als een skateboard of een tennis-/badmintonset zijn spannend, en dus leuk!

 

Tip 6: Dieren zijn interessant

In de dierentuin is heel wat te zien. Maar dat is niet de enige plek waar kinderen kunnen leren over dieren. In de achtertuin of op straat zijn ook heel wat insecten en andere diertjes te vinden. Mieren, kevers, lieveheersbeestjes en nog veel meer! Als deze onder een vergrootglas worden gehouden ontstaat er een nieuwe wereld. Een wedstrijdje doen wie als eerste vijf verschillende vogels heeft gezien is ook een uitdaging!

Bewegen in de buitenlucht is dus niet alleen hartstikke gezond, het kan ook hartstikke leuk zijn! Het draagt voor een groot deel bij aan de ontwikkeling van kinderen. En kinderen gaan er ook nog eens goed van slapen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen! Het buitenspelen in corona tijd is cruciaal. Met deze 6 beste tips zijn er hopelijk weer genoeg ideeën ontstaan om lekker naar buiten te gaan.

Meer weten?

Scopo Atletico zet zich in om kinderen meer in beweging te krijgen. Dit doen zij door mideel van een heleboel activiteiten. Nieuwsgierig? Neem snel een kijkje op de website!

 

Bronnen:        

Trouw
JM Ouders