Leestijd: 3 minuten

Veel ouders worden al bang bij het idee dat er tijdens het spelen van de kinderen iets stuk gaat of dat er dingen vies worden. Het idee van vingerverven of knutselen klinkt leuk, maar in de praktijk zitten weinig ouders te wachten op verf, lijm en glitter op muren of meubels. Uit onderzoek is echter gebleken dat ‘rommelig spelen’ juist goed voor de ontwikkeling is! Dit is hét moment om te zeggen: ‘kinderen mogen troep maken!’

Leestijd: 3 minuten

Moedig uw kind(eren) dus aan om vrijer te spelen! Het hoeft niet erg te zijn als er een klodder verf op het tafelkleed komt. De belangrijkste voordelen vindt je hieronder op een rijtje, waar we laten zien dat  het uitproberen en het maken van fouten tijdens het spelen juist goéd is voor de ontwikkeling van het kind!

Beeld: Scopo Atletico

 

1. Rommelig spelen verhoogt de nieuwsgierigheid en verbeelding

Met ‘rommelig spelen’ wordt bedoeld dat kinderen hun fantasie mogen volgen. Kinderen mogen verschillende spullen zoals kwasten, verf, glitters of oude dozen ontdekken en erachter komen wat de functie is, zonder dat ze beperkt blijven. Er is geen juiste manier van ‘rommelig spelen,’ dit is bij ieder kind anders! Het spelen met speelgoed als Playmobil en Lego is ontzettend leuk voor kinderen; toch worden kinderen met dit speelgoed beperkt in hun handelen. Echter, met spullen zoals zand, water, krijt, verf, deeg of pasta kan de verbeelding van kinderen helemaal de eigen gang gaan! Kinderen doen er gemiddeld langer over om deze spullen te ontdekken en te verkennen. De nieuwsgierigheid blijft, en ze ontwikkelen meer kennis.

 

2. Rommelig spelen bevordert de communicatie

Rommelig spelen kan een sociale activiteit zijn! Door te spelen met familie of vriendjes kunnen zij elkaars handelen met elkaar vergelijken. De meeste kinderen vinden het nog moeilijk om zich te verwoorden. Daarom is het goed om hen vrij te laten om zich verstaanbaar te maken, door voorwerpen te gebruiken of juist gebaren uit te voeren. Door het nadenken hoe zij deze acties moeten uit voeren, wordt het gebruik maken van je verstand gestimuleerd!

 

3. Rommelig spelen stimuleert het concentratievermogen

Tijdens een ‘rommelige’ activiteit is het van belang dat het kind zich concentreert. Tijdens het verkennen van objecten gebruiken kinderen al hun zintuigen. Door bijvoorbeeld een kind met zand en water te laten spelen wordt het kind geprikkeld. Het kind blijft langer gefocust, omdat het kind nieuwe dingen ontdekt. Ook leren kinderen van elkaar, en met elkaar. Als je ziet dat jouw kind een voorwerp met een ander kind ruilt, leren zij hiervan! Ze leren samen te spelen, te delen en met elkaar te onderhandelen.

 

4. Rommelig spelen ondersteund bij lichamelijke ontwikkeling

Het rommelig spelen biedt ook een aantal fysieke voordelen. Kinderen worden zich bewust van hun eigen lichaam. Zij kunnen hun eigen persoonlijke ruimte ervaren en tegelijkertijd hun spiercontrole vergroten. Activiteiten zoals gieten, graven of tekenen in het zand kunnen helpen bij de ontwikkeling van spierfuncties in de armen. Met uiteindelijk doel gecontroleerde en precieze bewegingen kunnen maken.  Tijdens het spelen kunnen kinderen hulpmiddelen gebruiken om hun fijne motoriek te ontwikkelen en ermee te oefenen!

 

5. Rommelig spelen bemoedigd de mogelijkheid om alleen te kunnen spelen

Kinderen die in de tijd van nu opgroeien, kunnen zichzelf steeds moeilijker vermaken. Door “rommelig” te spelen kan een kind ontdekken dat ze zoveel meer kunnen doen met bepaalde voorwerpen, dan alleen de gegeven functie. De perfecte speelomgeving voor jouw kind is een plek waar geen ‘goed’ of ‘fout’ is. Door hun eigen geest te gebruiken om te onderzoeken en problemen op te lossen, bouwen zij zelfvertrouwen op!

‘Een goed begin is het halve werk.’ Laat daarom jouw kind op jonge leeftijd ontdekken, en er op latere leeftijd van profiteren. De consequentie is dat je de kleren van jouw kinderen wat vaker moet wassen en de speelplek meer moet opruimen, maar jouw kind zal een geweldige tijd hebben!

Bronnen:

Dorien Stolwijk & Rietje Voorn

Bernadette Duffy

Nurseryworld