Kinderen
Leestijd: 4 minuten

 

De belangrijkste redenen waarom jouw kinderen moeten sporten

 

Hoewel veel vakken op school voornamelijk in de klas worden geleerd. Biedt sport kinderen een geweldige kans om naar buiten te gaan, actief te worden en zich te concentreren op het ontwikkelen van verschillende vaardigheden.

De voordelen van sport in het onderwijs zijn enorm, en het zijn niet alleen de lichamelijke voordelen. Deze blog laat zien hoe sport een positieve invloed kan hebben in de groei van kinderen.

 

Sport houdt de kinderen fit en gezond

In wezen kan sport voor iedereen verschillende gezondheidsvoordelen hebben en zo is het bij kinderen niet anders. Kinderen barsten van de energie, en sport kan een fantastische uitlaatklep zijn om daar iets van los te laten.

Zoals we allemaal weten is sport een uitstekende manier om gezond te blijven. Voor kinderen met beperkte middelen, om buiten school te sporten, zijn de sportlessen op school erg belangrijk voor hun algehele gezondheid. Zoals hieronder beschreven gaat worden is dit op zijn beurt weer in ieder onderdeel van hun leven teruggebracht.

Kinderen hebben plezier tijdens de feestjes
Kinderen hebben plezier tijdens de feestjes

Sport stimuleert het gevoel van eigenwaarde bij kinderen

Bij sport draait alles om samenwerken, vriendschappelijke competitie en prestatie. De trainers van Beweegfeestje zijn opgeleid om het plezier en het natuurlijke concurrentievermogen van sport te gebruiken. Om zo kinderen te helpen om samen te genieten van spelletjes, waardoor ze leren te bewegen, leren om samen te kunnen spelen en hun zelfrespect te ontwikkelen. Alles, van kleine aanmoedigende woorden van de trainer tot het scoren van het winnende doelpunt voor hun team, kan helpen het zelfvertrouwen van jouw kind op te bouwen. Een sterk gevoel van eigenwaarde is een belangrijke eigenschap voor kinderen om zich te ontwikkelen. De geest en vasthoudendheid die de sport hen bijbrengt, kan worden meegenomen in hun verdere spannende leven.

Sport helpt bij het verminderen van stress

Vaak oefenen is één van de beste stress verminderaars die er zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat door actief te blijven bij symptomen van stress, de stress kan verminderen. Vakken op school kunnen jouw kinderen genoeg druk opleveren, doordat ze tijdens de sportles even kunnen uitrazen, wordt de stress verminderd. Dit heeft te maken met dat er tijdens het sporten endorfine vrij komt in de hersenen. Deze endorfine speelt een belangrijke rol bij de prikkels in je hersenen die je een goed gevoel geven. Het is ook één van de beste manieren om problemen te vergeten. Sport concentreert onze geest namelijk op een taak die voor ons ligt, waardoor we kunnen ontspannen en andere zorgen kunnen vergeten.

Sport verbeterd de slaap

Tijdens het sporten op de sportvelden of gymlessen wordt er veel energie gebruikt door de kinderen. De lichaam en geest zullen vervolgens ‘s avonds uitgeput zijn. Slaap is dan essentieel onderdeel voor het behoud van onze algehele gezondheid en welzijn. Ook kan genoeg slaap kinderen helpen aan een positief humeur en prestaties gedurende de dag.

Van slaap is bekend dat het stress en angst vermindert, ook verbetert het de humeur en   concentratievermogen van de kinderen. De sleep foundation vond zelfs een direct verband tussen betere schoolprestaties en eerder naar bed gaan of langer slapen.

Een van de beste manieren waarop je kind de slaap kan krijgen die het nodig heeft. Is door middel van voldoende en gevarieerd bewegen op school, maar ook zeker daarbuiten.

Sport helpt bij het ontwikkelen van samenwerken

Elk team bestaat uit verschillende personen die met andere personen samenwerken. Dit is terug te zien in verschillende soorten sporten en op het werk. Samenwerken is een belangrijke vaardigheid in het leven van jouw kind. Ook is sport vaak één van de eerste momenten waarbij jouw kind hiermee in contact gaat komen.

Veel teamsporten omarmen het belang van het team boven de persoon zelf. Jouw kind kan bijdragen aan een teamomgeving en uit eerste hand zien hoe belangrijk het is om te slagen.

In de werkende wereld is weten hoe je in een teamomgeving past een van de eerste dingen waar werkgevers naar op zoek zijn. Naarmate ze zich ontwikkelen, zal hun ervaringen met het leiden van teams ook erg van belang zijn om zich (nog) beter te kunnen ontwikkelen.

Sport brengt geduld, discipline en doorzettingsvermogen

In de sport komen kinderen zichzelf tegen. Soms lukt een worp of schot niet en worden ze boos op zichzelf of anderen. Dit wordt door de meeste als falen gezien en het heeft vaak een negatief jasje aan, maar wij denken juist dat falen een ondergewaardeerd onderdeel is van de sport. Het vergt namelijk veel doorzettingsvermogen van het kind om de volgende keer het weer opnieuw te doen en misschien zelfs wel beter. Dit laat jouw kind kennis maken met het overwinnen van moeilijkheden en dit heeft op latere leeftijd weer profijt wanneer dit van je wordt verwacht.

Zojuist had ik het al een klein beetje benoemd, maar sport is een geweldig manier om te laten zien hoe hard werken loont. Doorzettingsvermogen en een positieve houding zullen nodig zijn om in alle lagen van het leven te slagen. Door te sporten leer jouw kind de voordelen van hard werken om zijn doelen te bereiken.

Meer weten?

Deze wetenschap past Beweegfeestje op een (eigen)wijze manier toe tijdens de feestjes. Waardoor de kinderen maximaal plezier beleven tijdens de sportactiviteiten en daarnaast ook nog iets leren!

Mocht je meer willen weten over beweegfeestjes, klik dan HIER

Bronnen: